Et aktieindeks er et mål, der repræsenterer værdien af en udvalgt gruppe aktier. Det giver et overblik over, hvordan disse aktier samlet set præsterer. Det bruges ofte til at give et billede af et bestemt marked eller en sektor af økonomien. Hvert indeks har sin egen beregningsmetode, men typisk vægtes aktierne efter deres markedsstørrelse, hvilket betyder, at større virksomheder har større indflydelse på indeksets bevægelser.

Aktieindeks kan dække forskellige markeder, som f.eks. det nationale marked (eksempelvis S&P 500 i USA eller OMXC25 i Danmark), brancher (teknologi, sundhedspleje osv.) eller endda globale markeder. Investorer og analytikere bruger aktieindeks som benchmark for at vurdere præstationen af individuelle aktieporteføljer. Eller for at få indsigt i økonomiske og markedsrelaterede tendenser. Desuden kan man investere i indekset som helhed gennem indeksfonde eller børshandlede fonde (ETF’er). Det giver dig en bred eksponering mod markedet eller den specifikke sektor, som indekset repræsenterer.​

Konkrete indekser som ETF

Når det kommer til populære globale ETF’er (Exchange-Traded Funds), er der flere, som er bredt anerkendte og benyttet af investorer over hele verden for at opnå eksponering mod forskellige markeder eller sektorer. Nogle af de mest populære inkluderer:

  • SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): Sporer S&P 500-indekset, som omfatter 500 af de største U.S.-baserede virksomheder.
  • iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM):  Tilbyder eksponering mod en bred vifte af virksomheder fra emerging markets.
  • Vanguard Total Stock Market ETF (VTI): Sporer CRSP US Total Market Index, som repræsenterer næsten alle U.S.-baserede aktier.
  • iShares MSCI EAFE ETF (EFA): Fokuserer på aktier fra udviklede markeder uden for USA og Canada, såsom Europa, Australien og Fjernøsten.
  • Vanguard FTSE Developed Markets ETF (VEA): Sporer resultatet af en indeks, der måler afkastet af aktier i udviklede markeder uden for USA.

Disse ETF’er giver investorer enkel adgang til brede markedssegmenter eller specifikke geografiske regioner, hvilket gør det lettere at diversificere porteføljer.

En dansk ETF, der er populær og ofte omtalt, er “Xtrackers MSCI Denmark UCITS ETF”. Denne ETF sigter mod at følge investeringsresultaterne af en indeks sammensat af danske aktier og er derfor et godt værktøj for investorer, der ønsker eksponering mod det danske aktiemarked.

Ovenstående video er en del af det omfattende materiale, vi har hos invested.dk. Du kan få adgang til det meste, hvis du har et gratis medlemskab. 

Se alle videoerne i vores forløb her
eller få personlig sparing med Martin Juul-Olsen

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.

Se alle indlæg

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.