Når man skal investere, er det en god idé at sætte sig ind i de forskellige typer af aktier. Det kan hjælpe med at sprede din risiko som investor. Her handler det ikke bare om at købe ind i forskellige sektorer, for eksempel tech-aktier og energi-aktier, men også at se på, hvor om der er tale om såkaldt vækst-aktier eller value-aktier. Det er nemlig en af de centraler temaer, når man taler om forskellige typer af aktier. De såkaldte vækst-aktier kan ofte give store afkast, men de er også forbundet med risiko, fordi aktiemarkedet ofte har meget store forventninger til, at væksaktier netop også hele tiden vækster.

Forskellen mellem vækstaktier og valueaktier ligger primært i virksomhedernes karakteristika, investorens forventninger til fremtidig indtjening, og hvordan aktierne typisk præsterer på markedet. Her er en nærmere forklaring på de to typer aktier:

Karakteristika for vækstaktier:

  • Hurtig vækst i omsætning eller indtjening.
  • Højere prissætningsmultiples, som P/E (pris til indtjeningsforhold), sammenlignet med markedsdurchsnittet.
  • Potentiale for betydelige afkast, men også højere risiko.
  • Sjældent udbetaling af dividende.

Karakteristika for valueaktier:

  • Handles til en lav pris i forhold til deres fundamentale værdi.
  • Lavere prissætningsmultiples sammenlignet med markedsdurchsnittet.
  • Ofte etablerede virksomheder med stabil indtjening og udbytteudbetalinger.
  • Potentielt mindre risiko og mere stabile afkast sammenlignet med vækstaktier.

Typer af aktier: Vækst kontra value

Vækstaktier er altså på virksomheder med potentiale for hurtig vækst, mens valueaktier fokuserer på undervurderede virksomheder baseret på deres nuværende finansielle indikatorer.

Vækstaktier tilbyder højere potentiale for afkast men med højere risiko, mens valueaktier generelt betragtes som mere konservative investeringer med lavere risiko og stabile afkast.

Vækstaktier udbetaler sjældent dividender, da de geninvesterer indtægterne, mens valueaktier ofte er etablerede virksomheder, der udbetaler regelmæssige dividender.

Investorers præference mellem vækstaktier og valueaktier afhænger af deres risikotolerance, investeringshorisont og finansielle mål.

Ovenstående video er en del af det omfattende materiale, vi har hos invested.dk, og som henvender sig til både begyndere og erfarne investorer. Du kan få adgang til det meste, hvis du har et gratis medlemskab.

Se alle videoerne i vores forløb her
eller få personlig sparing med Martin Juul-Olsen

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.

Se alle indlæg

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.