En ETF, eller Exchange-Traded Fund, er en type investeringsfond, der handles på børser, ligesom aktier. ETF’er samler kapital fra mange investorer for at investere i en bred portefølje af aktiver, såsom aktier, obligationer, råvarer eller en blanding af investeringstyper. En af de primære fordele ved ETF’er er, at de tilbyder diversificering inden for en enkelt investering. Hvad er en ETF’s største fordel? Det kan reducere risiko sammenlignet med at investere i enkelte aktier eller obligationer.

ETF’er er kendt for deres høje likviditet, lave omkostninger og skattemæssige effektivitet. De sporer typisk et specifikt marked, sektor, indeks eller andre aktivklasser. Det giver investorer en nem måde at opnå eksponering mod specifikke investeringsstrategier eller markedssegmenter. ETF’er udsteder andele, som investorer kan købe og sælge gennem hele handelsdagen til markedsprisen, i modsætning til traditionelle investeringsfonde, der kun handles én gang dagligt efter markedets lukning.

I Danmark, ligesom i andre lande, er der adgang til et bredt udvalg af internationale ETF’er via lokale og internationale børser. Direkte danske ETF’er kan være mere begrænsede på grund af det mindre hjemmemarked. Men danske investorer benytter ofte ETF’er, der sporer globale eller europæiske indekser, for at opnå diversificering. For specifikt danske ETF’er ville man typisk kigge efter produkter, der er noteret på europæiske børser og investerer i danske eller nordiske aktiver.

En dansk ETF, der er populær og ofte omtalt, er “Xtrackers MSCI Denmark UCITS ETF”. Denne ETF sigter mod at følge investeringsresultaterne af en indeks sammensat af danske aktier og er derfor et godt værktøj for investorer, der ønsker eksponering mod det danske aktiemarked.

Globale ETF’er

Når det kommer til populære globale ETF’er (Exchange-Traded Funds), er der flere, som er bredt anerkendte og benyttet af investorer over hele verden for at opnå eksponering mod forskellige markeder eller sektorer. Nogle af de mest populære inkluderer:

  • SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): Sporer S&P 500-indekset, som omfatter 500 af de største U.S.-baserede virksomheder.
  • iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM): Tilbyder eksponering mod en bred vifte af virksomheder fra emerging markets.
  • Vanguard Total Stock Market ETF (VTI): Sporer CRSP US Total Market Index, som repræsenterer næsten alle U.S.-baserede aktier.

Ovenstående video er en del af det omfattende materiale, vi har hos invested.dk. Du kan få adgang til det meste, hvis du har et gratis medlemskab.

Se alle videoerne i vores forløb her
eller få personlig sparing med Martin Juul-Olsen

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.

Se alle indlæg

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.