Renters rente-effekten beskriver, hvordan investerede penge vokser hurtigere over tid, fordi man tjener rente ikke blot på den oprindelige investering, men også på de renter, der tidligere er blevet tilføjet til investeringen. Dette sker, fordi hver gang renten tilskrives, lægges den til den oprindelige kapital. Det betyder, at der i den næste periode beregnes rente af et større beløb. 

Effekten af renters rente bliver mere markant over længere perioder, da den akkumulerede rente selv begynder at generere rente. Dette princip gør renters rente til en kraftfuld faktor i væksten af investeringer og opsparinger over tid, og det understreger vigtigheden af at starte tidligt med at spare op og investere, for at maksimere udbyttet af denne effekt.

Renters rente – et eksempel

Lad os antage, at du investerer 10.000 DKK til en årlig rente på 5% over en periode på 10 år. Ved hjælp af renters rente-effekten vil din investering være vokset til ca. 16.289 DKK efter 10 år. Det betyder, at du har tjent ca. 6.289 DKK i renteindtægter ud over din oprindelige investering, takket være renters rente-effekten. Dette eksempel illustrerer, hvordan dine penge kan vokse over tid ved at geninvestere renterne sammen med hovedstolen. Da det generelle aktiemarked i snit har steget ca. 8-9 % årligt i de sidste 100 år, kan du altså forvente en endnu større stigning ved at investere ind i det generelle aktiemarked. 

Ovenstående video er en del af det omfattende materiale, vi har hos invested.dk. Du kan få adgang til det meste, hvis du har et gratis medlemskab. 

Invested.dk er Danmarks store online investeringsklub. Vi tilbyder en bred vifte af materialer, herunder artikler, kurser, podcasts, og webinars, som er designet til at hjælpe dig med at forstå og navigere i investeringsverdenen.

Invested.dk henvender sig både til nybegyndere og mere erfarne investorer, der søger at udvide deres viden og færdigheder. Invested.dk tilbyder indhold, der dækker en bred vifte af emner fra grundlæggende investeringsprincipper til mere avancerede teknikker og strategier.

Se alle videoerne i vores forløb her
eller få personlig sparing med Martin Juul-Olsen

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.

Se alle indlæg

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.