En aktie repræsenterer en ejerandel i en virksomhed. Når du køber en aktie, bliver du dermed en af ejerne af virksomheden, omend ofte i meget lille skala. Størrelsen af din ejerandel afhænger af antallet af aktier du ejer i forhold til det samlede antal udstedte aktier af virksomheden. Så, hvad er en aktie for dig som investor?

At investere i aktier er en måde at potentielt øge sin formue på. Værdien af aktier kan stige, hvis virksomheden klarer sig godt. Det giver også investorer en måde at opnå ejerskab og en stemme i nogle af de virksomheder, de tror på. Dog indebærer det også risiko, da værdien af aktier kan falde, hvis virksomheden står over for udfordringer.

Men i bund og grund repræsenterer aktie din chance for at få del i de succesfulde virksomheders vækst – uden, at du egentlig er en del af dit daglige arbejde. Du lader dermed i bedste fald dine penge arbejde for dig.

Mange tænker ikke over det, men når du køber en aktie, har du typisk også et ejerskab i virksomheden med de rettigheder, der er forbundet med dette: 

Som aktieejer har du visse rettigheder, som kan inkludere:

Ret til udbytte

Afhængig af virksomhedens fortjeneste og dens udbyttepolitik, kan aktieejere modtage en andel af virksomhedens indtjening i form af udbytte.

Stemmeret

I mange tilfælde giver ejerskab af aktier retten til at stemme på virksomhedens generalforsamling, hvor beslutninger om virksomhedens fremtid, herunder valg af bestyrelsesmedlemmer, træffes.

Ret til virksomhedens aktiver

I tilfælde af likvidation af virksomheden har aktieejere ret til en andel af eventuelle resterende aktiver efter at alle gældsposter er blevet betalt.

Ovenstående video er en del af det omfattende materiale. Vi har hos invested.dk, og som henvender sig til både begyndere og erfarne investorer. Du kan få adgang til det meste, hvis du har et gratis medlemskab. 

Se alle videoerne i vores forløb her
eller få personlig sparing med Martin Juul-Olsen

 

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.

Se alle indlæg

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.