Aktiemarkedet kan i bund og grund sammenlignes med et offentligt torv, hvor der dog ikke købes grøntsager, fisk og høns, men derimod køb, salg og handel med aktier. Så, hvordan fungerer aktiemarkedet?

Aktierne er andele i de virksomheder, der er noteret aktiebørsen. Når du køber aktier i et selskab, køber du i virkeligheden en lille del af det selskab. Aktiemarkedet fungerer som et netværk af børser, hvor investorer og handlende kan købe og sælge aktier. De mest kendte aktiebørser inkluderer New York Stock Exchange (NYSE) og Nasdaq i USA. I Danmarks foregår det igennem Københavns fondsbørs også kaldet NASDAQ Copenhagen A/S.

Prisen på aktier bestemmes af udbud og efterspørgsel, hvor investorerne baserer deres køb og salg på information om virksomhederne, økonomiske indikatorer og markedsstemningen.

Aktiemarkedet – hvordan fungerer det?

På den måde spiller aktiemarkedet en central rolle i den økonomiske udvikling ved at give virksomheder adgang til kapital og investorer mulighed for at diversificere deres investeringer. Uden aktiemarkedet ville virksomhederne ikke have så let adgang til kapital, og det ville ikke være muligt for dig som borger at få glæde af virksomhedernes arbejde og vækst.

Nogle mennesker føler, at de gør deres stemme gældende, når de køber en aktie. For dem er det f.eks. vigtigt at købe ”grønne” aktier, fordi de dermed føler, at de støtter grøn vækst. Det er dog en meget forenklet måde at se på aktiemarkedet, for virksomheden får ikke umiddelbart glæde af de aktier, der bliver købt. Som aktionær køber du blot aktierne af en der sælger dem samtidig. Det er sådan aktiemarkedet fungerer.

Ovenstående video er en del af det omfattende materiale, vi har hos invested.dk. Du kan få adgang til det meste, hvis du har et gratis medlemskab. 

Invested.dk er Danmarks store online investeringsklub. Vi tilbyder en bred vifte af materialer, herunder artikler, kurser, podcasts, og webinars, som er designet til at hjælpe dig med at forstå og navigere i investeringsverdenen. Du får svar på spørgsmålene: Hvordan fungerer aktiemarkedet? Og hvordan får du selv glæde af det.

 

Se alle videoerne i vores forløb her
eller få personlig sparing med Martin Juul-Olsen

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.

Se alle indlæg

Martin Juul Olsen

Martin Juul Olsen er en passioneret underviser og investeringscoach, som hjælper nybegyndere gennem “investeringsjunglen”. Det gør han gennem sit online kursus "Basics of investments" samt direkte 1:1 sparring. Han fik kendskab til investeringsverdenen i 2009, da hans mor mistede sit job under finanskrisen - ud ad vinduet røg hans egen og hans søskendes børneopsparing. I stedet for at blive skræmt af situationen igangsatte det en interesse for, hvordan man kunne begå sig på aktiemarkedet, og Martin købte sin første aktie som 20-årig. Hans interesse blev sidenhen en passion, og i 2021 tog han beslutningen om at sige sit job op som Product Manager i medtech industrien for at dedikere sig 100% til at hjælpe nybegyndere godt i gang på aktiemarkedet.